Miroslav Holec
Premium

JetBrains Rider... mocnější než kdy předtím

Miroslav Holec   23. ledna 2023

JetBrains je česká společnost, která se již přes 20 let věnuje vývoji software pro vývojáře a management. Výkonný ředitel Maxim Shafirov je původem z Ruska, stejně jako původní zakladatelé Dmitriev, Kipiatkov a Belyaev. Právě z důvodu nedůvěry v ruský trh se firma rozhodla v roce 2000 budovat svou základnu v Praze. Není však tajemstvím, že velké množství aplikací a práce bylo produkováno právě v Rusku, kde byla JetBrains považována za "domácí společnost".

Shafirov na základě války vedené Ruskem vůči Ukrajině oznámil v březnu 2022 pozastavení veškerých vývojářských aktivit v Rusku a stejně tak prodej produktů na trzích v Rusku i v Bělorusku. Následně byla zahájena relokace pracovníků z Ruska směrem do existujících evropských poboček, zejména do Nizozemí a Německa. S ohledem na více než 800 zaměstnanců a jejich rodinné příslušníky to nebyl jednoduchý úkol. Vedle toho společnost dále expandovala do Srbska, na Kypr a do Arménie. JetBrains se nadále daří, jsou ve formě a nabírají další vývojáře.

Visual Studio, ReSharper a Rider

V JetBrains se soustředí hned na několik platforem a komunitám kolem Javy a PHP jsou produkty české společnosti velmi dobře známé. IntelliJ IDEA a PhpStorm patří právem mezi špičková a preferovaná prostředí. Rider oslavil 3. srpna 2022 své páté narozeniny a v .NET komunitě je stále často přehlížen. Existuje k tomu hned několik důvodů. Platforma .NET vyvíjená Microsoftem byla historicky vždy hostována na operačních systémech Windows a jediné prostředí pro vývoj aplikací bylo dlouhá léta pouze Visual Studio.

Visual Studio nabobtnalo do obřích rozměrů a i v současnosti umožňuje udržovat různé druhy projektů, kterým už nepatří budoucnost. JetBrains již v roce 2004 vydaly rozšíření ReSharper, které umožnilo ve Visual Studiu 2003 zlepšit vývojářskou produktivitu a toto rozšíření mohou vývojáři používat do dnešních dnů. A také používají. Pro mnoho vývojářů, kteří potřebují podporu Visual Studia směrem ke starším projektům (WCF, WebForms) je ReSharper logická volba.

Rider v ofenzivě

V roce 2016 vyšla první verze multiplatformního frameworku .NET Core, která se stala během několika let dominantní verzí pro vývoj aplikací. Vývojáři zaměření na moderní aplikace přestali být na Visual Studiu závislí. Díky podpoře .NETu na platformách Linux a macOS lze používat libovolná alternativní prostředí včetně poznámkového bloku. Rider vstoupil na trh krátce po příchodu .NET Core a dnes nad tímto runtimem dokonce sám běží.

Rider je rychlý jako Visual Studio Code a mocnější než ReSharper.

Osobně jsem Rider začal používat na platformě Windows krátce po vydání prvních verzí. Během přechodu na platformu macOS jsem považoval Rider za jasnou volbu. Microsoft sice rebrandoval Xamarin Studio do Visual Studio for Mac, kvalitativně však na IDE moc práce neodvedl a vytvořil tak na trhu prostor pro JetBrains Rider. Právě Rider se stal velmi rychle předním vývojářským prostředím pro vývoj .NET aplikací na platformě macOS. Z původní hrstky nadšenců začal zájem prosakovat i mezi vývojáře .NET aplikací na platformě Windows a dnes už běžně na mých školeních potkávám vývojáře, kteří programují v Rideru.

Proč přejít na Rider

V první řadě je to RYCHLOST. Rider je napsán nad .NETem a je neskutečně rychlý. V jeden moment byl dokonce natolik rychlý, že Microsoftu nezbylo než udeřit na trh s Visual Studiem s 64bit verzí. Rider má podporu na nových Apple Silicon procesorech, takže v případě macOS s M1 a M2 procesory se jedná o neporovnatelně rychlejší IDE. Práce v něm je jedna radost v porovnání s neustálým zasekáváním Visual Studia.

Pracovní pohodu podporuje i VIZUÁLNÍ ČISTOTA. Rider není zatížen snahou podporovat staré druhy projektů a byl navržen na základě zkušeností s velmi úspěšným IDE IntelliJ IDEA. Všechna menu jsou srozumitelnější a obsahují méně položek, které jsou pro vývojáře důležité. Do roku 2023 navíc Rider vstupuje s exerimentálním designem, který se více blíží Visual Studiu Code a představuje obrovský krok kupředu. Domnívám se, že právě tento design naláká a usnadní vývojářům přechod na Rider v dalším roce.

image-20230120103833449

Za jednoduchým designem se skrývá MNOHO FUNKCÍ. A tím myslím opravdu mnoho. Na jedné straně jsou zde funkce podporující rychlé vyhledávání čehokoliv v rámci code base, na straně druhé máme k dispozici velmi mocný refactoring. To vše je obaleno různými pomocnými nástroji. Vývojáře zajisté potěší:

  • rychlá analýza kódu, více než 2200 inspekcí kódu
  • mnoho code snippetů a možnost tvorby vlastních
  • unit test runner s možností spouštět rychle vybrané testy
  • přehledný debugger s funkcemi watch, evaluate nebo run to cursor
  • snadná dekompilace a zkoumání frameworkových knihoven
  • perfektní integrace databází a propojení code base s SQL Serverem
  • integrace různých verzovacích systémů, včetně gitu s přehlednou historií
  • podpora front-end technologií (HTML, CSS, JS)
  • rozšiřitelnost, podpora Protobuf, Markdown, GitIgnore a jiných...
  • podpora Azure, snadná publikace aplikací na pár kliknutí

Poslední novinky v Rideru

Poslední release je označen jako 2022.3 a nese s sebou podporu .NET 7 a C# 11. Stejně jako každá předešlá verze i tato přináší vylepšená dialogová okna a chytřejší vyhledávání. Rider se snaží nadále sledovat chování vývojáře a nabízet během psaní kódu nejvhodnější možnosti. Zajímavou novinkou je možnost vložit JSON kód jako C# třídu. To se hodí například v situacích, kdy si z dokumentace na webu potřebuje vývojář vytvořit C# třídu pro účely komunikace s API.

V nastavení Rideru lze nově vyzkoušet experimentální UI. Mám s ním zatím nejlepší zkušenosti co do přehlednosti a práce s ním. Jeho experimentální status se projevuje poměrně často různými chybami, ale ani přes to jsem se nenechal odradit a u tohoto nového UI zůstávám.

Líbí se mi, jak reaguje Rider i na novinky v .NETu a C#. S příchodem implicitních a global usings například JetBrains přidal do Rideru značku, která umožňuje prohlížet všechny importované namespaces z jednoho místa.

S příchodem Minimal APIs se nově přidávají do okna Endpoints všechny Minimal API endpointy. Doposud se do okna přidávaly pouze endpointy nalezené v controllerech.

Příjemná je i podpora user secrets. Tato funkcionalita umožňuje ukládat soukromé klíče a nastavení .NET aplikace lokálně v počítači. Nastavení se uchovávají v souboru secrets.json a nejsou v porovnání s appsettings.json pushována do verzovacího systému.

Funkcionalit bylo přidáno řádově více, ale výše uvedené mi přišly pro tento kvartál nejzajímavější.

Zatímco Visual Studio jen neustále přebarvuje ikonky a mění velikost písma v meníčku, Rider přináší každý kvartál nové užitečné funkce.

Vyzkoušejte

Za zkoušku nic nedáte. JetBrains Rider má k dispozici zkušební verzi i měsíční billing plán pro případy, kdy by chtěl někdo testovat IDE delší dobu. Roční předplatné se liší podle druhu předplatného (individual, firma) a délky předplatného. Cena předplatného se totiž s každým rokem snižuje. Mimochodem... cena Rideru je o více než polovinu nižší než v případě pluginu ReSharper. Kdo si tedy vylepšuje Visual Studio ReSharperem, měl by přechod na Rider rozhodně zvážit.