Miroslav Holec
Premium

Konference 2024

Miroslav Holec   27. srpna 2024

I tento rok se koná mnoho zajímavých akcí. Pro přehlednost jsem vytvořil tabulku vybraných konferencí a událostí na podzim 2024. Pod tabulkou dále uvádím vlastní komentář. Bližší informace o akcích plánuji zmínit v rámci příštích Dotnet Live.

Datum Název Místo Cena od Téma
4.9.24 SQL Server Bootcamp Brno free databáze web
5.-6.9.24 WUG Days Brno free vývoj, správa web
17.9.2024 PragVue Praha 119 € vue.js web
26.9.24 HackerFest Praha, Online od 3.500 security web
1.-31.10.24 mesic.ai Praha free, paid AI web
9.10.24 FrontKon Praha od 1.190 front-end web
12.-14.11.24 .NET Conf Online free vývoj web
14.11.24 Make Waves Mnichov od 199 € make.com web
14.-15.11.24 Update Conference Praha od 580 € vývoj web
19.-21.11.24 Microsoft Ignite Online free cloud, AI web

Komentář k akcím

Podzim otevřou dvě Brněnské konference pořádané komunitou WUG (SQL Server Bootcamp a WUG Days). Obě konference jsou dostupné zdarma a přijít lze i na vybrané přednášky. Na WUG Days se můžeme společně vidět první den konference. Mám připravené přednášky:

  • Komunikace s REST službami pro pokročilé
  • Nový Blazor jako nástupce MVC

Obě témata jsou poměrně unikátní a nikdo se jim doposud na konferencích nevěnoval. Přednášku "Nový Blazor jako nástupce MVC" jsem měl na TechEd 2024 a budu do ní jen mírně zasahovat.

Na konferenci PragVue jsem narazil náhodou a může zaujmout někoho, kdo se věnuje front-end vývoji ve Vue.js. Poslední akce v září je placená konference HackerFest, které se lze zúčastnit osobně nebo levněji online. Konferenci pořádá Gopas a je vhodná pro každého, koho zajímá zabezpečení obecně. Vyloženě pro webaře tam moc zajímavých témat není.

Organizace CAUI (Česká asociace umělé inteligence) vyhlásila měsíc říjen jako měsíc AI. Podle toho také pojmenovala svou iniciativu, v rámci které se budou konat v Praze na Karlíně různé přednášky s AI tématikou. Organizátoři naznačují, že některé by mohly být přístupné i zdarma.

V říjnu se koná ještě front-end konference FrontKon a je to její třetí pokračování pod taktovkou Frontendisti.cz. Konkrétní témata ještě neznáme, ale účast přislíbilo mnoho zajímavých řečníků ze světa front-endu. Program sestavuje Martin Michálek, který se ve světě front-end vývoje pohybuje více než dvě dekády.

Nakonec listopad je měsícem dotnetu. Webový vývojář by si neměl nechat ujít minimálně keynote a záznamy přednášek z konference .NET Conf, na které bude představena finální verze .NET 9 a C# 13. Konference bude dostupná tradičně online a zdarma. Profíci, kteří chtějí jít více do hloubky mohou navštívít také českou Update Conference, kterou organizuje tým, kolem českého MVP Tomáše Hercega. Konference je placená, ale importuje do Prahy desítky známých zahraničních speakerů.

V téměř magický den (14. listopad) se koná hned několik akcí. Do kalendáře jsem přidal i konferenci Waves od Make, která se zaměřuje na platformu Make a její využití v praxi. Konference se sice koná v Mnichově a ještě je placená, pro aktivní uživatele Make ale může přinést mnoho inspirace.

Kalendář nakonec uzavírá Microsoft Ignite, která je také zdarma a online. Ocení ji především vývojáři, kteří se hlouběji věnují tématům DevOps, Azure a AI.

Kde se osobně potkáme?

  • WUG Days - přednáším, 5. 9. 2024
  • FrontKon - zvažuji účast
  • Make Waves - zvažuji účast